Frank's Food Company

bomvol echte smaak

Bijenhouden

Dag 2017, hallo 2018!

Dag 2017, hallo 2018! 1

Echt waar? Alweer een jaar voorbij!? Pfiew, time flies when you are having fun! Het was een mooi jaar waarin veel is gebeurt. En we gaan weer een fris, leeg, maagdelijk jaartje tegemoet, dus tijd om eens achterom én vooruit te kijken.

Achterom kijken
Tweeduizend zeventien gaat bij Martine en mij de boeken in als het jaar waarin we ons bedrijf echt “ons bedrijf” hebben gemaakt. Daarmee bedoel ik niet dat het meer haar bedrijf was of meer mijn bedrijf, maar het wordt steeds meer het bedrijf dat wij wilden neerzetten toen we aan dit avontuur begonnen.

Wie ons een beetje kent weet dat we best een tikkie idealistisch zijn. We hebben allebei een sterke drive om dingen beter en mooier te maken. En met ons bedrijf willen we dan ook dingen bereiken die verder gaan dat louter geld verdienen. We kiezen niet voor niets voor biologische wijn en bier…. Toch was de wereldverbeteraar in ons een beetje naar de achtergrond verdwenen door de ‘ratrace’ waarin ook wij waren belandt. Keihard rennen brengt je niets meer dan dikke wallen en een berg stress, daar zijn we na een paar jaar wel achter.

Het afgelopen jaar hebben we desondanks veel gedaan, maar anders. We hebben ook veel stilgestaan en nagedacht over wat we nu écht willen. We hebben dingen geprobeerd – zoals het geven van workshops en proeverijen – en we hebben vaker nee gezegd. Want nee zeggen is ook ja zeggen tegen dingen die je wel wilt, zoals bijvoorbeeld het lanceren van www.BiologischBier.nl, sponsor worden van Slow Food of gewoon een beetje rommelen in de moestuin. Er is van alles mogelijk, maar je kunt onmogelijk alles doen. En dus hebben we een tandje teruggeschakeld, of beter gezegd: een tandje dieper geschakeld. We zijn groei anders gaan bekijken. Zeker, we willen nog steeds groter groeien, maar vooral dieper groeien, en dan komt dat ‘groter’ vanzelf. En als Frank’s Food een klein, maar verrekte lekker, winkeltje blijft dan is het ook goed.

Vooruit kijken
Er staat voor komend jaar weer heel wat op stapel! Om maar gelijk los te branden: we lanceren de nieuwe huisstijl én webshop van Frank’s Food, we gaan meer workshops en proeverijen geven (want dat bleek erg leuk om te doen het afgelopen jaar) en we gaan nog meer doen met bijen en moestuinieren!

Frank’s Food Company bestaat al jaren, het was altijd al de naam achter onze webshops. Daardoor heeft Frank’s Food echter nooit een eigen logo gekregen en de website was en is nooit meer geworden dan een zelfgemaakt knutselwerkje. Dat kan mooier, beter en vooral: lekkerder! We gaan naast wijn en bier ook andere smaakvolle producten verkopen. Wat precies, dat merk je vanzelf. De huisstijl lag al klaar voor vertrek, maar door technische hobbels met de webshop duurde het allemaal wat langer voordat we hem konden uitrollen. “Al het goede komt langzaam” zeggen ze hier in Drenthe. Nou, dan wordt dit dus re-te-goed!

Verwacht naast een nieuwe webshop en nieuwe producten ook meer workshops en proeverijen. Producten verkopen is leuk, producten laten proeven is nog leuker! Op de achtergrond zijn mooie samenwerkingen op poten gezet met toffe locaties in het Noorden waar ik mijn proeverijen zal geven. De eerste staat trouwens al gepland voor januari: de Wildpluk Wijn Wandeling bij Buyten op het prachtige Orvelterveld. Samen met Leah Groeneveld – wildplukster – organiseer ik een wildpluk met wilde wijnproeverij toe. Mis het niet! Houdt de agenda in de gaten, want er volgen na deze drukke kerstperiode snel meer workshops en proeverijen.

In januari duikt Martine alweer in de moestuin. Nou ja, niet letterlijk hè, ze duikt vooral in de moestuinboeken om het zo maar te zeggen. Ze zal een uitgebreide moestuincursus gaan volgen bij De Kraaybekerhof. Dat belooft een goede oogst voor dit jaar. Martine zal zo nu en dan een blog schrijven over haar cursus en de moestuinavonturen bij ons thuis.

En tot slot: de bijen. Het is een beetje raar om met hen te eindigen, want zij staan dit jaar zonder twijfel op nummer één! We gaan ons hard maken voor de bijen in Noord-Nederland, want het gaat – zoals je ongetwijfeld hebt meegekregen – nog steeds niet goed met de bijen en andere bestuivers. Er gebeuren wel dingen om dat te verbeteren, maar het gaat allemaal niet snel genoeg. Het is een beetje zoals bij het klimaatprobleem: veel mooie woorden, weinig concrete actie. En er moet écht iets gebeuren willen we die vrolijke zoemers in leven houden. Ik kan dat niet alleen en dus ben ik al bij de provincie Drenthe en de gemeente Groningen op bezoek geweest. Die zijn bereid om mee te werken. Ook een aantal bedrijven heeft interesse getoond. Samen met een club enthousiastelingen zal ik begin volgend jaar een project uit grond stampen waarmee we de bijen daadwerkelijk gaan helpen! Jij kunt meedoen, zeker, want iedereen kan iets doen voor de bijen! Ik ga je t.z.t. precies uitleggen hoe. Voor nu nog even geduld en graag tot volgend jaar!

Fijne feestdagen en een smakelijk 2018!

5 Comments

 1. Lucy Alijk

  Ha Frank,
  Wat een mooie plannen! Misschien heb je iets aan deze suggestie voor een locatie voor een proeverij: Beeldentuin Gees (www.beeldeningees.nl/).
  Ik ken de eigenaar nog van school en het zou mij niet verbazen als hij openstaat voor mooie initiatieven.
  Fijne feestdagen en veel succes in 2018!
  Hartelijke groet,
  lucy

  PS Het gagelbier is wel wennen, maar de Belgoo valt meteen goed!

  • Frank Rozendaal

   Hoi Lucy,

   Wat grappig: dat is 2 dorpen verderop! Ik ben er wel eens geweest, mooie tuin! Ik zal ze eens benaderen en jouw naam noemen. Dank voor de tip, leuk, daar hen ik zeker iets aan!

  • Frank Rozendaal

   Oh, en ja, Gageleer is even wennen! Het is absoluut een bijzonder bier dat zijn gelijke niet kent. Zo moet bier anno 1700 hebben gesmaakt :-)

 2. Mooi om zo jullie leven te organiseren.

  • Frank Rozendaal

   Dank voor je reactie Myriam! We proberen zoveel mogelijk ons eigen gang te gaan, zowel zakelijk als prive. Dat is niet altijd de meest logische of makkelijker route, maar wel de route die wij graag willen volgen.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén