Frank's Food Company

bomvol echte smaak

Mencía

Ja! Mencía! Wij zijn er dol op en we vermoeden dat er snel vele liefhebbers zullen volgen, want Mencía is een bijzondere druif die bijzonder mooie wijnen oplevert. Het is een blauwe druif die vooral in het Noord-Westen van Spanje staat aangeplant. Er staat nog ongeveer 9.000 hectare in Galicië aangeplant, vooral in de deelregio’s Bierzo, Valdeorras en iets meer naar het westen in Monterrei en Ribeiro. Ook in Portugal is nog wat Mencía te vinden, ongeveer 2500 hectare.

Mencia wijnen van Prada a Tope

De smaak van Mencía
Mencía kan fruitige lichte, rode wijnen opleveren, maar laat met houtrijping een heel andere kant zien. De wijnen worden dan complex met tonen van vanille en zoethout.

In het verleden werden vooral wijnen gemaakt die leunden op de fruitige kant (braam, bes, framboos) van de druif. De streek leverde veel bulkwijn, maar daar is nu niets meer van te merken. De nieuwe generatie wijnmakers timmert lekker aan weg en benut de potentie van hun Mencía druif volledig.

Mencía heeft altijd een frisse toets en het is goed om de wijnen iets koeler te drinken. Zelfs met flinke houtrijping blijft de finesse overeind. Het zijn medium-bodied wijnen met goede zuren en redelijk wat tannine. Mencía geeft sappige, soepele wijnen die nooit te zwaar worden. De wijnen zonder houtrijping hebben veel fijn rood fruit. In de wijnen met houtrijping kom je soms drop, kruiden en rookachtige tonen tegen.

Er worden ook rosé-wijnen en mousserende wijnen van de druif gemaakt. Hierin wordt meestal het fruitige karakter van de druif benut.

Mencía, de trots van Bierzo
De wijnpers heeft zijn ogen inmiddels ook op dit obscure, iets koelere, stukje Spanje laten vallen. Want de wijnen die hier vandaan komen ademen kwaliteit en zijn heel anders dan de brede, zware rode wijnen uit andere Spaanse streken. Mencía toont een subtiele, elegante kant van Spanje. Samen met de witte Godello druif – ook zo’n rijzende ster – is Mencía de trots van de regio.

Wat eet je bij Mencía?
De lichte versies matchen goed bij pasta en gerechten met varkensvlees. Mencía kan wel wat vet hebben! De rosé versies smaken goed bij gegrild wit vlees en vis. Bij Roble, Crianza en Reserva versies (met hout dus) adviseren wij rood vlees, rijpe kazen of gegrild vlees en/of groenten te serveren.

Maak kennis met Mencía wijnen
Het wijnhuis Prada a Tope heeft Mencía is alle soorten en maten. Ontdek de veelzijdigheid van deze wijn! Je vindt dit wijnhuis op www.biologischewijnwinkel.nl en www.biologischewijnwinkel.be.

Meer ontdekken?  Hier vind je nog veel meer druivensoorten!

Theme by Anders Norén